Task Forces

31.10.2010.

UDRUŽENJE „MOST ISTOK ZAPAD“

Trenutak

Demokratija je zloupotrebljena toliko da je sramota vikati joj ime.
Demokratske vrednosti, pravo na razlicitost u mišljenju i stavu, iskazivanje potreba i razumevanje važnosti dijaloga na ovim prostorima su oduvek bili nepoznanica. Svojatanje tudjih stavova, branjenje sopstvenog doma uz želju za tudjim vrednostima (u smislu svoje nedamo a tudje želimo), velicanje gluposti i uništavanje kulture je slika sa kojom se susrecemo na svakom koraku.
Ponekad se cini da je Srbija zemlja bezbnadja. Ako su devedesete godine bile godine cistilišta a pocetak dvehiljaditih - godine nade, za drugu dekadu 21. veka možemo reci da je u najmanju ruku dekada preispitivanja.
U godinama preispitivanja „država“ pokušava da uspostavi evropske vrednosti u zemlji koja ih je imala pocetkom dvadesetog veka. Sagovornici se traže tamo gde su vec dugo smešteni i ciji su stavovi itekako poznati, izbegava se svaki kontakt sa onima koji mogu uticati na promene, ali nisu po volji onih koji su navikli da štite svoje licne interese i u svima drugima vide teoreticare zavere i vinovnike zla, koje optužuju za sve što je loše.

Vecnost

Mišljenja da u savremenom svetu je informacija ta koja može ukazati na pravi put koji može odvesti citavu državu i narod ka evro-atlantskim integracijama, osnivaci su stupili u kontakt sa mnogobrojnim poznatim i manje poznatim pojedincima i clanovima medjunarodnih organizacija, sa osnovnim ciljem, razmena informacija i ideja koje trebaju dovesti do veceg razumevanja i boljeg sagledavanja situacije u kojoj se nalazimo.
Mi gradimo infrastrukturu uma, koja ce omoguciti prenos informacija, ideologija i znanja izmedju istoka i zapada i u obrnutom smeru.
Infrastrukturu uma povezanu sa žilom kucavicom planete zemlje, ne obazirajuæi se na granice država i izmišljenje granice naroda, koja može omoguciti nesmetan rast resursa planete zemlje i coveka kao pojedinca.
Otvoreni um i otvorena vrata svetske baštine, gradjenje prijateljstava i na istoku i na zapadu, naucna saradnja i razmena ideja, davanje ali i uzimanje svega onoga što vodi napretku je po nama jedini pravi put, naš put.

Naš put

U prosecnom životnom dobu gradjani vecine zemalja ne dožive ni jedan rat, dok prosecan gradjanin Srbije doživi najmanje dva. Sasvim dovoljno vremena da bude uveren kako je ceo svet protiv njega a sasvim malo vremena da sagleda svoju ulogu u tom istom svetu.
Onemogucen da se poisteveti sa idejom da je planeta zemlja živi organizam koji diše i podnosi svaku povredu bez obzira na kom se njenom delu desila, prosecan gradjanin Srbije teško može da prihvati druge u svim njihovim razlicitostima, teško može da razume da svako narušavanje stanja, planeta nadomešcuje isto tako oštrim odgovorom.
Nastala na hrišcanskim vrednostima sa neraskidivim nitima nasledja religija istoka, Evropa i atlantske integracije jesu pravi i jedini put koji omogucava da najzad razgovaramo ravnopravno o svemu što nas tišti. Ako to nije pravi put, a šta onda jeste?! Koji je to drugi put koji nam se nudi i kojim trebamo da idemo. Mi ga niti prepoznajemo, niti vidimo.
Shvatamo i razumemo nesvrstanost i samostalnost, ali u trenutku kada se novi svet gradi, kada zida zgradu u kojoj smo mi dobili jedan sprat sa cijom gradnjom kasnimo i tako sprecavamo ostale da stignu do vrha, teško je ocekivati da ce ti ostali imati razumevanja za naše kašnjenje. Ukoliko i dalje kasnimo oduzece nam pravo na sprat, izbacice nas iz zgrade i nastaviti gradnju bez nas. Zgrada ce biti sagradjena a mi cemo završili u udžerici.
Upravo je to ono što nas je nateralo da formiramo novu organizaciju, koja za svrhu ima; promenu slike o nama, promenu stanja duha, promenu stanja svesti, uspostavljanje infrastrukture uma, izgradnju tolerancije, požrtvovanosti i dezintegracije banalnosti, primitivizma i anarhije. Izgradnju vrednosti na kojima je nastala demokratija.
Naš put je put razgovora, put razmene ideje i stavova, put otvorenosti, put tolerancije, put znanja, put kojim se na žalost „redje išlo“ na ovim prostorima.
Na tom putu dragi prijatelji možemo zajedno podici mostove koji ce objediniti vrednosti istoka i zapada. Zato Vas molim da nam dostavite svoje ideje i stavove o svemu onome što želite da ima novu, lepšu sliku.


AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović     Todoxin     Agricom

© Copyright Ti

East-West Bridge
Jovana Subotica 5
11080 Zemun, Serbia


Contact: Milica Krstic  milica.krstic@ewb.rs
'