Members in News

25.09.2017.

EWB i URI - Unapredjenje medjureligijske saradnje

Ambasador BiH u Kraljevini Belgiji Draško Aćimović na susretu lidera United Religions Initiative (URI)

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Draško Aćimović, clan EWB-a, učestvovao je na susretu lidera United Religions Initiative (URI), koji je održan u periodu od 9. do 17. septembra u Sarajevu. URI je nevladina organizacija, najveća u oblasti promocije saradnje među različitim konfesijama i izgradnje mira i prisutna je u preko 100 zemalja. Konferenciji su prisustvovali vođe i predstavnici različitih religijskih zajednica iz preko 40 zemalja.

Na završnoj večeri, učesnicima su se obratili organizatori konferencije, visoki predstavnik Valentin Inzko, predstavnici religijskih zajednica iz BiH, te predstavnici ogranka URI za BiH Youth for Peace. Tokom ove večeri posebna zahvalnost izražena ambasadoru Aćimoviću za aktivno učešće u radu konferencije, kao i za to što je, između ostalog, značajno doprinio tome da se ona održi u BiH. Ambasador Aćimović je u svom obraćanju učesnicima istakao važnost organizacije ovog susreta u BiH, izrazivši zadovoljstvo što se upravo sa ovog mjesta šalje apel za mir u cijelom svijetu. Posebno je značajno što je BiH stekla prijatelje u svim zemljama iz kojih su došli učesnici konferencije, i izrazio nadu da će se napori na promociji mirnog međureligijskog suživota nastaviti i u budućnosti.

Ocijenjeno je da je konferencija izrazito uspješna, a posebno je značajno da su u njenom radu učestvovali i pripadnici svih religijskih zajednica iz BiH. Uz naglasak na važnost mirnog suživota, sa konferencije su poslane poruke mira i međusobne tolerancije. Sastanku su prisustvovali mnogobrojni clanovi EWB BiH, ukljucujuci i Predsednika UO EWB BiH Roberta Jovanovica.