Members in News

17.09.2021.

Lest we forget 9/11 - we stand by the innocents

Dačić i Godfri: Uspešna borba protiv terorizma moguća jedino uz partnerstvo. Komemoracija zrtvama 9/11 u organizaciji KSAP, EWB i Ambasade SAD

  • Predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić i američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri ocenili su u Skupštini Srbije da je uspešna borba protiv terorizma moguća jedino uz saradnju i partnerstvo država.

 

Na skupu „Pamtimo i stojimo uz SAD“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, Godfri je izrazio zahvalnost Srbiji što sarađuje sa SAD i drugim državama u borbi protiv terorizma.

„Terorizmu pristupamo tako što gradimo savezništva i prijateljstva. Naše savezništvo sa Srbijom počiva na istorijskom partnerstvu i zajedničkoj viziji za budućnost“, rekao je Godfri.

Na skupu koji su organizovali Kongres srpsko-američkog prijateljstva i organizacija Ist-vest bridž (East-West Bridge), uz pokroviteljstvo Skupštine Srbije, Godfri je kazao da je Vašington postigao cilj u Avganistanu i da ta zemlja „više ne može da posluži kao baza za napad na SAD“.

„Cenimo današnji iskreni gest gospodina Dačića, Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i organizacije Ist-vest bridž. Zaista cenimo solidarnost naših prijatelja i naših domaćina danas, kada se sećamo na gotovo 3.000 žrtava terorističkih napada 11. septembra“, naveo je Godfri.

Dačić: I na Balkanu se regrutuju ekstremisti

Dačić je rekao da su ti napadi pokazali da države sveta treba da budu istrajne u borbi protiv terorizma i ukazao da je Srbija deo globalne zajednice u suprotstavljanju ekstremizmu. „Svet je doživeo velike promene u poslednjih 20 godina. Solidarnost u složenoj borbi protiv terorizma je ono što nas povezuje i što nam daje nadu da ćemo izaći kao pobednici u borbi protiv ovog zla“, kazao je Dačić. Dodao je da je „poznato da je Balkan jedan od regiona u kojima se regrutuju ekstremisti“ za borbe u raznim delovima sveta.

Član Kongresa SAD Džon Mulinar, koji se obratio učesnicima skupa video porukom, rekao je da su napadi 11. septembra ujedinili narode širom sveta u borbi protiv terorizma. On je zahvalio liderima Srbije za podršku u toj borbi i izrazio nadu da će i ubuduće biti skupova u čast sećanja na žrtve poput današnjeg.

Pregovori o Avganistanu – zvezdica u ličnoj karti Srbije

Predsednik organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić kazao je da teror predstavlja zločin protiv čovečanstva i ukazao da na svakoj državi leži odgovornost za iskorenjivanje terorizma na njenoj teritoriji.

„Svi moramo da radimo na privođenju zlikovaca pravdi, ali treba raditi i mnogo više od toga, radi iskorenjivanja te pošasti“, naveo je Kovačić.

Dačić je zahvalio Kovačiću jer je doprineo da Srbija pre nekoliko godina bude posrednik u pregovorima tadašnje avganistanske vlade i pobunjenika talibana, koji su prošlog meseca silom preuzeli vlast u zemlji. Dačić je nedavno upoznao javnost da su ti pregovori vođeni u Beogradu.

„Naš doprinos i činjenica da o tim pregovorima nijedna informacija nije procurela u javnost, kako su pregovarači tražili, Srbiji je dala još jednu zvezdicu u njenoj ličnoj karti“, kazao je Dačić.

Narodni poslanik Vladimir Marinković, koosnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, rekao je da su u prethodnih nekoliko godina ojačane veze Srbije i SAD.

„Zajedno smo i kada otvaramo fabrike i kada se borimo protiv terorizma, ali i kada obeležavamo jedan ovakav tužan događaj“, kazao je Marinković.

Na početku skupa, pastor Nenad Savić je izgovorio molitvu za sve žrtve terorističkih napada 11. septembra.

https://www.facebook.com/jovan.kovacic/videos/400982174922813



AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović     Todoxin     Agricom

© Copyright Ti

East-West Bridge
Jovana Subotica 5
11080 Zemun, Serbia


Contact: Milica Krstic  milica.krstic@ewb.rs
'